Get Adobe Flash player

Bádogvödörből űrhajót

Az elképzelés mindenkinek ismerős, és azzal is tisztában van, hogy ez lehetetlen. Mégis ha adott egy probléma, kialakulhat olyan szituáció ahol valahogy a szerepek már le vannak osztva. És csak a végén lehet tudni, hogy vígjátékról, burleszkről vagy drámáról beszélünk.

Akár az informatikától is elvonatkoztathatnánk, de az a célunk, hogy kifejezetten ebből a szempontból közelítsük meg a kérdést.

Az informatikai hardverek és szoftverek árazása nagyon hektikus tud lenni, de azért vannak alapvetések.

Az egyik partnerünktől például pontosan tudjuk, hogy egy ugyanazon funkciót ellátó mikroelektronikai alkatrész közül egy 10 centes és egy 18 centes között akár 30 szoros élettartam különbség is lehet. Ha az eszközpiac alsó árszegmenséből válogatunk, akkor kis túlzással biztosak lehetünk benne, hogy 10 centes alkatrészekből áll a berendezés. Valamint egy PC-nek szánt eszköztől se várhatjuk el, hogy 7/24-es folyamatos üzemben megbízhatóan és csúcsteljesítményen üzemeljen. Tehát javasolt, hogy válasszunk célirányosan üzleti modellt (ez nem marketing címke) és kiszolgáló egységet, ha épp arra van szükség, mert olcsó húsnak itt is híg a leve.

Szoftverek esetében az az alapigazság, hogy Enterprise megoldást csak Enterprise árért fogunk kapni. Az ingyenes vagy olcsó programcsomagok tökéletesen kiszolgálhatják az igényinket bizonyos mértékig, de pontosan ismernünk kell a korlátaikat, a célprogramok árát fizessük meg, meg fogja érni.

A szakemberek esetében pedig még mindig találó a kalapácsos Zsiguli szerelő, amikor nem azt fizetjük meg, hogy rácsap a motorra, hanem hogy tudja, hova kell csapnia. Amikor csak lehet, igyekezzünk kerülni a kísérletezést, mert az eltöltött idő lehetséges, hogy már régen kitermelte volna egy specialista óradíját.

Ha három dolog összeállt, akkor már csak azt kell kitalálni, hogy egyáltalán milyen berendezésre van szükségünk az űrhajóból, mert hogy nem kell egy komplett űrhajó az biztos. Hatalmas összeget spórolhatunk azzal, ha az üzleti modellünk mellé informatikai koncepciót tudunk felvázolni 5, 10 éves távlatban az alábbi támpontok alapján.

Milyen informatikai szolgáltatás kisesét tudunk tolerálni?

Mekkora adatmennyiséggel dolgozunk?

Hány felhasználónk van? (lehet alkalmazott, ügyfél, webhely látogató)

Mik a munkaerő-piaci trendek? (az elsődlegesen irodai környezetben dolgozók esetében, például terjed a távmunka)

Pontosan hol és milyen adatokat/hozzáférési pontokat védünk?

Mi nem működik jól?

és a többi…

Ezekre a kérdésekre válaszoljunk a jövőbeni terveink alapján is azokban az időtávokban, amiket tervezünk és máris kész lesz az IT koncepció. Amit már elég pontosan be lehet árazni.

Rólunk mondták
"Közhasznú egyesület lévén, nem szabványos az ügymenetünk, ennek ellenére a NetOn jól tud alkalmazkodni hozzánk."
Kovács László FIX Egyesület
.
"Speciális hardver igényeink be- szerzésében kiváló partner a Neton Kft."
Michal Wojtkow Cinema City
.
"Felhasználói támogatásból és türelemből jeles!"
Forrás Csaba
.
"Üzletvitelünk miatt egyes beszer- zéseket és feladatokat nagyon szűk határidővel kell megoldanunk. Ebben rugalmas és jól együttműkö- dő társra találtunk a Neton-ban."
Füleki László Forum Hungary
.
"Gyártósoraink miatt számítógé- peinkben a legkülönbözőbb hard- verek és szoftverek találhatók meg. Így elvárás az az átfogó informatikai szakértelem számunkra, melyet a Neton képvisel."
Hazafi József VisionSMT Kft.